-20%

Vaša stomatološka ordinacija drBrkić daje 20% popusta za studente

Vidi sve
Zakažite online

Usluge

13. окт 2022.

Oralna hirurgija

U slučaju da je potrebno hiruškim putem rešiti problem, specijalista oralne hirurgije će na najbolji način rešiti Vaš problem.

Dr Jelena Brkić

zubi

Podelite ovaj članak

linkedintwitterfacebook

Iako se trudimo da sve naše pacijente zbrinemo na nehirurški način, nekada je zaista neophodno uraditi hiruršku proceduru kako bi se pacijent rešio bola ili problema koji ima. Bitno je da rešenje postoji!

Čime se bavi oralni hirurg?

Specijalista oralne hirurgije je stomatolog koji se specijalizovao za hirurško lečenje tvrdih i mekih tkiva usne duplje. Oralna hirurgija je u današnjoj stomatologiji bitna karika jer zbrinjava širok spektar bolnih i nebolnih stanja.

Intervencije koje obuhvata oralna hirurgija su:

 • Vađenje impaktiranih zuba (najčešće umnjaka)
 • Komplikovano vađenje zuba
 • Zbrinjavanje otvorenog sinusa
 • Vađenje zaostalih korenova
 • Uklanjanje frenuluma
 • Apikotomija (uklanjanje procesa sa vrha korena zuba)

Deluje Vam strašno? Mora li da boli?

Hirurške intervencije se izvršavaju u lokalnoj anesteziji od strane oralnog hirurga sa dugogodišnjim iskustvom u svom poslu. Sve intervencije su bezbolne. Ono što može da izazove potencijalni strah kod pacijenta je nelagodnost, koja se pak može javiti prilikom bilo koje stomatološke intervencije. Bitno je napomenuti da ukoliko nije moguća popravka zuba konzervativnim, nehiruškim putem, onda je najbolje što pre problem rešiti hirurgijom. Intervencije, zavisno od slučaja i dijagnoze mogu trajati od nekoliko minuta do maksimalno dva sata.

šta raditi kad te boli zub

Boli Vas umnjak. Da li je potrebna hirurgija?

Jedna od najčešćih malih hirurških intervencija jeste hirurško vađenje umnjaka. Kako ovi zubi poslednji niču, zbog nedostatka prostora ili njihovog lošeg položaja, dešava se da ne izrastu u usnu šupljinu ili izrastu delimično. Takve umnjake nazivamo impaktiranim, odnosno delimično impaktiranim. Ukoliko umnjak pravi tegobe, potrebno je obratiti se stomatologu, koji će u sklopu kliničkog pregleda pogledati i rendgen snimak i doneti odluku o eventualnoj intervenciji. Vrsta i težina tegoba koje ima pacijent, položaj umnjaka, starost pacijenta, izniklost umnjaka i dr., su faktori koji utiču na samu odluku i jedinstven obrazac ne postoji.

Da li su “ciste” oko vrha korena zuba opasne?

Kada se zub ne leči na vreme dolazi do oboljenja zubnog zivca. Nekada simptomatologija oboljenja može biti jasna, u vidu bola, a dešava se i da prolazi veoma tiho, bez bola ili sa nelagodnostima kojima ne pridajemo značaj. Tada dolazi do napredovanja oboljenja, koje se od obolelog zubnog živca spušta u kost u predeo vrha korena zuba i formira se gnojna kesica ili“cista”.

Terapija može da bude konzarvativna i hirurška

Konzervativna terapija podrazumeva otvaranje zuba, njegovo čišćenje i dezinfekciju. Nakon što je eliminisana infekcija iz kanala korena zuba i zub je napunjen, zapečaćen, gnojna kesica ulazi u proces zalečenja. Potrebno je, nakon par meseci, uraditi kontrolni rendgenski snimak kako bi se videlo da li je cista u potpunosti nestala.Stomatološka ordinacija dr Brkić poseduje dosta iskustva u lečenju korena zuba, a na slici ispod možete videti rezultate pre i posle lečenja korena zuba.

lečenje zuba

Ukoliko se konzervatno lečenje pokaže kao neuspešno ili ako pak u kanalu već postoji kočić zbog kog se kanal zuba ne može lako otvoriti i izlečiti, pristupa se hirurškom lečenju. Hirurška intervencija uklanjanja procesa oko vrha korena zuba se naziva apikotomija. U toku apikotomije odseca se vrh korena zuba i sa njim zajedno se uklanja patološki proces. Prognoza ovih zuba je prilično dobra. Zubi ostaju u ustima pacijenta, što može biti veoma važno kod planiranja izrade krunica i mostova.

Priprema za intervenciju

Nakon što je stomatolog indikovao oralno hiruršku intervenciju, i zakazao termin, potrebno je da se pacijent pripremi u skladu sa uputstvima.

U zavisnosti od težine intervencije ili opšteg zdravstvenog stanja pacijenta nekada je potrebno pre intervencije započeti određenu terapiju, koju propisuje stomatolog. Pacijenti koji su na antikoagulatnoj terapiji bi trebalo da u dogovoru sa stomatologom takođe sprovedu pripremu, određivanjem faktora INR iz krvi. Postoje slučajevi kada nikakva priprema nije potrebna. Poželjno je da se na intervenciju ne dođe potpuno praznog stomaka.

Operacija za iskusnog oralnog hirurga predstavlja rutinu, bezbolna je i pacijent isti dan uz određena ograničenja nastavlja svoj normalni život. Potrebno je da znamo da nakon intervencije:

 • ukoliko se javi bol popiti analgetik (paracatamol ili ibuprofen)
 • izbegavati naporne vežbe i sportske aktivnosti narednih nekoliko dana
 • nemojte ispirati ranu i piti tople napitke
 • izbegavajte pušenje u naredna 24 časa
 • jedite meku i kašastu hranu nekoliko narednih dana

Pregled u našoj ordinaciji možete zakazati online, a tu smo za Vas i na društvenim mrežama instagram i facebook pa nam slobodno pišite.

Brkić dent stomatološka odrinacija u Novom Sadu je tu za Vas. Pišite nam putem email-a ili društvenih mreža. Naš tim će rado odgovoriti i dati Vam besplatan savet. Takođe slobodno posetite i pročitajte u okviru naših saveta sve ono što niste znali o stomatološkim uslugama a niste imali priliku nekoga da pitate ili saznate na drugom mestu.